emotionally focussed therapy ( EFT)

Renée Verbrugge - relatietherapeut

Contact:
Tel. 06 – 49 68 38 42
info@reneeverbrugge.nl

Renée heeft ons op haar eigen, sympathieke en respectvolle manier geholpen elkaar weer beter te begrijpen en gevoelens en gedachten bespreekbaar te maken waar wij samen vaak niet de woorden voor vonden. Dat heeft ons veel waardevolle inzichten opgeleverd over onszelf, de ander en de communicatie in onze relatie.”
(zie ervaringen)
Heb je nog vragen?
Hoor graag!  Groet,

Renée

Emotionally Focused Therapy (EFT)


Wat is EFT?
Emotionally Focussed Therapy (EFT)is een succesvolle, wetenschappelijk onderzochte methode om stellen door moeilijke tijden heen te begeleiden en een hechte band te creeren waarbij elke partner zich gezien, gehoord en geliefd voelt door de ander. Dit zijn basisvoorwaarden voor een veilige en verbonden relatie. EFT is een krachtige methode om relatieproblematiek aan te pakken, zodat paren weer intiem met elkaar kunnen zijn, waardoor het vertrouwen in elkaar toeneemt.


hoe werkt het?
EFT leert hoe je je relatie kunt verstevigen door te gaan inzien hoe jouw gedrag emoties oproept bij je partner en andersom. Voor jullie het weten zitten jullie in een zg. negatieve cirkel vast.
Voorbeeld:
Peter klust vaak aan het huis om hun gezin een zo goed mogelijk nest te garanderen. Hij steekt er veel tijd in. Na het klussen is hij moe en niet meer bereikbaar voor zijn geliefde. Mirjam gaat denken dat het klussen een manier is om geen tijd met haar door te brengen. Ze is niet belangrijk genoeg voor hem blijkbaar. Ze reageert geirriteerd als hij wel erg veel herrie maakt en rommel ook. Ze moppert en hij voelt zich niet gewaardeerd voor zijn inzet en trekt zich terug. Zij voelt zich door zijn terugtrekken nog minder geliefd en reageert door nog bozer te worden of door zich ook terug te trekken: ‘zoek het lekker zelf uit.’

Emoties geven veel informatie over onderliggende behoeftes en verlangens. In de therapie begeleid ik jullie om uit te spreken waar jouw behoeftes en verlangens over gaan. Je leert jezelf ken-baar maken, zodat de ruis in de communicatie verdwijnt en er weer ruimte komt voor nabijheid, ontroering en plezier.


Er zijn drie fasen waar jullie in de therapie doorheen gaan:

  • 1) Eerst onderzoeken we in welke negatieve cirkel jullie terecht zijn gekomen. Hoe reageren jullie op elkaar en hoe versterkt deze reactie weer de gevoelens van de ander? Als jullie daar zicht op hebben, kunnen jullie een stap maken naar de volgende fase.
  • 2) In deze fase gaan we dieper in op persoonlijke behoeftes en verlangens en mogelijke angsten als de behoeftes niet vervuld worden. Beide partners krijgen de kans om stil te staan bij zichzelf en patronen te gaan zien. Het is nu veilig genoeg om te delen met je partner waar je moeite mee hebt, wat je graag zou willen en waarom dat belangrijk voor je is.
  • 3) Als de intimiteit en nabijheid in de relatie weer voelbaar is, maken we een plan om deze nieuwe verbondenheid ook in de toekomst te behouden.