werkwijze

Renée Verbrugge - relatietherapeut

Contact:
Tel. 06 – 49 68 38 42
info@reneeverbrugge.nl

“Renée heeft ons op haar eigen, sympathieke en respectvolle manier geholpen elkaar weer beter te begrijpen en gevoelens en gedachten bespreekbaar te maken waar wij samen vaak niet de woorden voor vonden. Dat heeft ons veel waardevolle inzichten opgeleverd over onszelf, de ander en de communicatie in onze relatie.”
(zie ervaringen)
Heb je nog vragen?
Hoor graag!  Groet,

Renée

Werkwijze Emotionally Focussed Therapy


Intakeformulier
Zodra we een afspraak hebben gemaakt, stuur ik jullie het intakeformulier. Hierin kunnen jullie, naast persoonlijke gegevens, aangeven waar jullie in de relatie tegenaan lopen. Het geeft alvast een mogelijkheid om te situatie te verwoorden, wat vaak weer meer inzicht geeft in de problematiek waar jullie tegenaan lopen.


Eerste gesprek
Het eerste gesprek is bedoeld om kennis te maken en helderheid te creeeren in jullie hulpvraag. Ik werk met een ieder van jullie en stel veel vragen. Omdat je uitgenodigd wordt om dieper op de problematiek in te gaan wordt er in het eerste gesprek al veel duidelijk over de dynamiek die een gezonde, vitale relatie in de weg staat.

Als we na het einde van het eerste gesprek het gevoel hebben dat we met elkaar willen en kunnen werken, maken we een vervolgafspraak.
In het therapietraject heb ik na 3 a 4 sessies met een ieder van jullie ook een individueel gesprek om te onderzoeken in welk ‘nest ‘jullie zijn opgegroeid en wat de sterke kanten , maar ook de minder positieve kanten ervan waren. Welke boodschappen heb je meegekregen vanuit je ouderlijk gezin?


Het echte werk
In de volgende gesprekken ga ik jullie begeleiden in het helder krijgen van de zg. cirkel waar jullie in vastlopen. Meestal gebeurt dit onbewust en raken we verdwaald in de inhoud van het gesprek, waarbij allerlei emoties de boventoon voeren.

‘Dat je dat niet begrijpt!’’
‘ Ik zei toch dat ik dit niet wilde. Je luistert ook nooit!’
‘Je bent er nooit met je aandacht bij’
‘ Ik heb het gevoel dat ik het gewoon nooit goed doe’
‘Ik vraag me af of ik er eigenlijk wel toe doe in jouw leven.’

De persoon die je jaren geleden de allerliefste leek blijkt een gewoon mens te zijn die zich terugtrekt als het lastig wordt, terwijl jij hem juist nodig hebt op dat moment. Of zij komt met allerlei onredelijke argumenten die’ nergens over gaan’, terwijl je juist even het gevoel wil hebben dat je thuis lekker even jezelf kunt zijn en kunt ontspannen.

Verborgen boodschappen
We gaan onderzoeken welke boodschappen je impliciet krijgt als je partner zich terugtrekt, schreeuwt tegen je, zich afstandelijk gedraagt. Hoe houden jullie beiden, door jullie gedrag over en weer de negatieve cirkelgang gaande? Jullie moeten dus vooral naar je eigen gedrag, verlangens en behoeftes gaan kijken. Dat is niet zo makkelijk, maar wel belangrijk om verder te komen.

Als dat helder in kaart gebracht is zijn we alweer een stuk verder.
Jullie gaan de cirkel herkennen. Zodra dat gebeurt geeft dat een enorme opluchting, want dan ben je er geen slachtoffer meer van, maar kun je een keuze maken eruit te stappen. En ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. We moeten ons ego daarvoor even opzij zetten en de relatie voor laten gaan.

Jezelf kenbaar maken
Wat belangrijk is dat je jezelf ken-baar durft te maken naar je geliefde. Jezelf laten kennen is een moedig proces, wat de moeite waard is. Het levert je namelijk meestal veel op. Waardering, respect en liefde van je partner, die plotseling een mens ziet die het moeilijk heeft. Plotseling gaan jullie zien dat je geliefde niet tégen jou is, maar het bv.lastig vindt om toe te geven dat ze je mist, zich graag veilig wil voelen, maar zich daarvoor schaamt.

Zodra we onze kwetsbaarheid durven laten zien aan onze geliefde is er al veel hersteld in de relatie. We durven steeds meer. Je merkt dat je geliefde je niet uitlacht of zijn schaouders ophaalt, maar meestal echt geroerd is en er geen idee van had dat jij met deze emoties / twijfels rondliep.


Ook in de toekomst
Tegen de tijd dat het zover is dat jullie je kwestbaarheid durven tonen aan elkaar en begrijpen dat de ander een wezen is met een geheel eigen gevoelsleven en dat respecteren en ervan kunnen genieten, wordt het tijd om een plan te maken voor de toekomst.

Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat de relatie niet weer ‘dichtslibt’? Hoe blijft de levendigheid behouden? Het is net als met tanden poetsen: je moet onderhoud blijven plegen om een stralend gebit te behouden. Iedere dag.